Taalcafé
gesprekken met moedertaalsprekers
Wat is een Taalcafé?
-
Een taalpracticum waarbij 10 à 20 studenten Neerlandistiek dialogeren met evenveel moedertaalsprekers via een Zoom-sessie van ongeveer 1 uur.
-
Bij de inleiding maken de aanwezigen met elkaar kennis en krijgen gespreksthema's aangereikt.
-
Dan worden groepjes gevormd, typisch 1 student en 1 Princelid, voor een gesprek van ongeveer 25 min. Halfweg de sessie worden de gesprekspartners herschikt zodat elke deelnemer de kans krijgt om twee gesprekken te voeren.
-
Geen enkele voorkennis is vereist voor de moedertaalsprekers.
-
Je kan deelnemen met PC, laptop, tablet of smartphone.
Praktisch:
-
Om een gebalanceerd aantal deelnemers te bekomen zijn er per sessie 2 inschrijfvelden voorzien, een voor moedertaalsprekers (Princeleden) en een voor studenten.
-
In elk van die inschrijfvelden vind je een omschrijving en eventueel een gespreksthema. Onderaan elk veld zie je hoeveel deelnemers reeds ingeschreven zijn. En er is de knop om zelf in te schrijven.
-
Als er een babbelbox vol zit, kies dan een volgende of laat je op een wachtlijst zetten.
-
De avond voor de sessie ontvang je een Zoom-link. Meld je aan op het afgesproken tijdstip, zet je audio aan, en de rest wordt door de zoom-regisseur geregeld.
Geplande Taalcafés
Inschrijven Princeleden
Inschrijven studenten
Voorbije Taalcafés
Wat zijn de ervaringen van Princeleden?
Lees hier enkele reacties van deelnemende Princeleden:
-
Marianne van Scherpenzeel, afdeling Antwerpen-Plantiniana
Het was een fijne ervaring, de babbelbox van vanmiddag. Nadat ik jaren geleden afscheid heb genomen van het universitair onderwijs als assistent Nederlandse Taalkunde aan de UA (destijds: UFSIA, Antwerpen: 1989-1992), nu weer contact te hebben met studenten Nederlands, maar dan extra muros, deed me veel plezier. Dertig jaar later, maar die jonge studenten van nu zijn even fijne mensen als mijn studenten van toen! Heerlijk, dat enthousiasme!
Ik hoop dat de studenten er ook iets aan gehad hebben. We vernemen het wel via Tamara. Ze hebben in ieder geval een mooie oefening in conversatie gehad, met nog eens andere stemmen dan hun eigen docenten.
-
Mieke Langenberg-Tissot van Patot, afdeling Den Haag
De babbelbox vanmiddag met de tweedejaars studenten uit Belgrado liep als een trein. Ik vond het erg leuk om hierbij betrokken te zijn.
-
Corneel Beyers, afdeling Keerbergen
Ik ben heel blij dat ik mee gebabbeld heb - een erg aangename ervaring, en o.m. verrast dat zij al zo goed Nederlands spreken; ik ga nu inschrijven voor volgende week.
-
Willem Gijsels, afdeling Den Haag en Gewestpresident Holland
Ik heb zonet vandaag meegedaan en vond het een heel leuke en verrijkende ervaring :-).
Het moet nog groeien maar ik ben zeker dat iedereen die een keertje meedoet overtuigd is van het nut voor de studenten en tot een veelheid aan contacten zal leiden.
-
Hein van der Hoeven, afdeling Den Haag
Ik deed maandag mee aan de gesprekken met de studenten uit Belgrado.
Ik wil graag mijn complimenten overbrengen over de perfecte organisatie. Het liep op rolletjes.
-
Annèt Braaksma, afdeling 's-Hertogenbosch
Gisteren met heel veel plezier deelgenomen aan de Babbelbox
In de twee gesprekjes hebben we het over van alles gehad. Pauli vertelde veel uit zichzelf; bij Nina hield ik meer via mijn vragen het gesprek gaande. Mijn petje af overigens voor de spreekvaardigheid van beide tweedejaars.
Mijn complimenten voor het initiatief, de goede opzet/uitvoering; ik zal er zeker over vertellen op onze volgende bijeenkomst in ’s-Hertogenbosch. Ook sta ik er altijd voor open nog een keer aan een babbelbox deel te nemen.
En hier nog een uitgebreide reactie van An De Moor, afdeling Gent Willem I:
Het is verfrissend, hartverwarmend én verrijkend om kennis te mogen maken met Hongaarse studenten die niet alleen Nederlands ‘leuk en interessant’ vinden maar er ook in geslaagd zijn om in drie jaar tijd een hoog taalvaardigheidsniveau Nederlands te bereiken.
Eigenlijk had ik de gesprekken willen opnemen voor mijn - voornamelijk Brusselse - studenten van wie het Nederlands niet de thuistaal is en die nog elke dag worstelen met onder meer lidwoorden, de plaats van het werkwoord in de zin of verwijswoorden: “Zie je wel, het kán om in een drietal jaar van nul naar een ‘bachelorniveau Nederlands’ te evolueren!”
En waarom zouden we als Orde van den Prince geen getuigenissen van deze studenten opnemen om leerlingen in het laatste jaar van het secundair onderwijs te motiveren om Neerlandistiek te studeren? Het beroep van leraar/docent Nederlands wordt stilaan een knelpuntberoep in Vlaanderen én Nederland, zie http://www.vlaamstalenplatform.be/.
Mijn tip voor deze studenten Neerlandistiek: volg de Instagram- en Facebookpagina Odisee taalsterk. Je krijgt er wekelijks lees- en taaltips zoals bijvoorbeeld de Bookflix van februari, gratis ende voor niets.
Met vriendelijke groeten
An De Moor
Secretaris NT&C afdeling Gent Willem I
Ondervoorzitter van Het Leesoffensief
Beleidsadviseur taal bij het Departement Onderwijs en Vorming
En wat vonden de studenten van deze ontmoetingen?
Hier de reactie van Tamara Britka, docente Neerlandistiek, Universiteit van Belgrado:
Ik wilde u laten weten dat de reacties van mijn studenten (zowel 2de als 3de en 4de jaars) zeer positief zijn. Ze zeiden vandaag dat de gesprekken heel gezellig waren, dat alle deelnemers vriendelijk en behulpzaam waren en dat het in het algemeen heel goed is verlopen. Natuurlijk willen ze doorgaan en in april weer deelnemen aan de Babbelbox.
Nogmaals bedankt voor deze mogelijkheid!
En van Juul Wolters, lector Nederlands, Comenius Universiteit Bratislava kregen we volgende reactie:
Nogmaals bedankt voor de fijne avond! Ook in de les hadden de studenten erover dat ze het zo leuk vonden.
De (tweedejaars-)studenten schreven haar volgende berichtjes:
Goedendag mevrouw Wolters, hier is de korte reactie, ik vond de babbelavond heel mooi. Het was interessant met de (echte) Nederlanders te praten en mijn Nederlands een beetje oefenen. Ik dacht dat we met jongere mensen zouden praten maar alle princeleden zijn aangenaam. We hebben over verschillende dingen gepraat. Het was ook niet te lang dus het was helemaal heel leuk.
De babbelavond was heel goed. Wij hebben over verschillende themas gesproken. Ik was een beetje verbaasd dat ik bijna alles kon begrijpen en als niet althans de context van de zin. Ik kijk uit naar andere Babbelavonden :)
Ik vond de babbelavond leuk. Ik ontmoette twee interessante mensen en we hadden veel om over te praten de hele tijd :))
Ik vond de Babbelavond leuk. Ik heb met interessante mensen gesproken en heb de Nederlandse taal goed kunnen oefenen. Ik heb genoten van het evenement en ik hoop dat wij in de toekomst de gelegenheid zullen hebben om op deze manier met mensen uit Nederland en België te communiceren. Naast de voorbereide onderwerpen (familie, relaties...) sprak ik ook over vakken aan de universiteit, de situatie in Slowakije met betrekking tot Covid-19 en andere interessante onderwerpen.
Voor mij was het erg leuk. Eerst was ik bang, maar toen kreeg ik moed. De heer en mevrouw met wie ik het gesprek voerde, waren zeer open en probeerden mij bij het gesprek betrokken te houden. We spraken bijvoorbeeld ook over de huidige situatie in Oekraïne, en het hele gesprek was zeer vriendschappelijk. Ze gaven me de moed om niet bang te zijn om te praten en dat ze verbaasd waren dat mijn Nederlands zo goed was voor een tweedejaarsleerling. Zeker een positieve ervaring voor mij.
Na de 2e sessie van de studenten uit Belgrado schreef de docente, Tamara Britka, het volgende::
Ik wilde even de indrukken van mijn studenten delen. We hebben gisteren les gehad en ze waren heel positief over de ervaringen van maandag en dinsdag.
De 3dejaars hebben me verteld dat ze de gesprekken heel leuk vonden en dat het heel vlot is gegaan. Ze konden alles begrijpen en ook vertellen wat ze hadden voorbereid.
De 2dejaars waren ook heel enthousiast over de gesprekken, ze zeiden dat de Princeleden echt hun best hebben gedaan om zo traag en verstaanbaar mogelijk te praten en dat de conversaties heel vlot zijn gegaan.
Dus, in het algemeen is iedereen zeer tevreden en we kijken allemaal uit naar de volgende sessie in mei.
Vanuit Debrecen kregen we via docent Gert Loosen het verslag van een van de deelnemende studenten, Sabina Csontos, een overzicht van de reacties van deelnemende studenten
-
Ik vond het gesprek erg gezellig, eerst was het een beetje vreemd maar de twee mannen met wie ik heb gesproken, waren heel vriendelijk, en mijn stress ging weg.
-
De babbelbox was erg interessant. Ik heb erg genoten van de gesprekken. De gesprekspartners waren erg aardig. Naar mijn mening waren de gesprekken erg nuttig omdat ik de Nederlandse taal kon oefenen en mijn spreekvaardigheid verbeteren.
-
Ik vond de Babbelbox-meeting een heel prettig gesprek. Onze gesprekspartners waren erg aardig, ze praatten heel duidelijk. Meestal neem ik aan online meetings niet zo graag deel, maar dit was erg leuk.
-
Er waren geen problemen, de gesprekpartners waren vriendelijk en stelden goede vragen, de gesprekken gingen vlot. Al met al was het een goede mogelijkheid om gesproken Nederlands te oefenen.
-
Ik dacht dat wij met studenten zouden moeten praten, maar het was geen probleem. Ze waren vriendelijk en vroegen me over mezelf, gesprekken waren vlot en gezellig. Het was beter dan ik verwacht had, ik voelde geen verveling.
-
Volgens mij was het gesprek erg interessant en nuttig. Ik heb weinig mogelijkheden om Nederlands te oefenen met een moedertaalspreker. Ik heb een gesprek met een aardige man en vrouw gehad. Ze waren erg behulpzaam. Ik vond dit gesprek leuk.
-
Ik vond het een heel handig initiatief. Ik zou liever met kleine groepjes spreken in plaats van met één persoon, maar ik vond het in ieder geval erg fijn en een goede mogelijkheid om te oefenen.
-
Hoewel het een zeer vreemde situatie was en ik een beetje bang was, was het een aangename ervaring. Iedereen was erg aardig en behulpzaam. De gesprekken verliepen soepel, de partners stonden open voor alle onderwerpen. Ik denk dat het een zeer goede kans was omdat we verschillende dialecten hebben ontmoet en onze kennis hebben getest!
-
Het was veel beter dan ik dacht. Ik was een beetje nerveus maar ik begreep alles. Misschien was 20 minuten een beetje te kort.