top of page

Taal in Transformatie. Technologie, economie en de kracht van generatieve AI

Frieda Steurs

Afdeling

Antwerpen Middelheim

Categorie

Uitgeverij

Uitgiftedatum

ISBN

Bestelinfo

Eigen website

Studieboeken, business en economie, vakliteratuur

Scriptum, Schiedam

27 november 2024

978-94-6319-304-7

Boekhandel, webwinkel of uitgeverij

Eventueel bereid om een lezing te geven

Contact

Auteurslijst

/

Achterflap

Sinds de lancering van ChatGPT in 2022 lijkt het wel alsof plots alle aandacht gaat naar taalmodellen en kunstmatige intelligentie. Voor het grote publiek is het soms wat beangstigend: neemt de computer ons taalvermogen over; is het nog nodig dat kinderen vreemde talen leren en moeten studenten nog wel een masterproef leren schrijven?


De realiteit is anders: de menselijke taal wordt al gedurende vele decennia bestudeerd in de (computationele) taalkunde en er zijn al heel wat taalmodellen gelanceerd. Ook de zoektocht naar betere machinale vertaalsystemen en andere taaltoepassingen is al vele jaren bezig.


Wat is de positie van het Nederlands in dit alles? Het Nederlands is een belangrijke taal, de taal van de lage landen, een sterke economische regio.


In dit boek maken we een stand van zaken op: waar staan we in 2024, in een sterk veranderende wereld waarin de technologische vernieuwingen zeer snel na elkaar gelanceerd worden. Europa wil het voortouw nemen en streeft tegen 2030 naar een sterke digitalisering van alle Europese talen.

Het instituut voor de Nederlandse taal is het kennisinstituut voor het Nederlands en werkt aan de digitale taalinfrastructuur, en dit in nauwe samenwerking met de Taalunie. Via het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen wordt het Nederlands sterk ondersteund en bouwen we samen aan een toekomst waarin onze taal een prominente plaats blijft behouden.


Frieda Steurs (°1958) studeerde Germaanse filologie, neurolinguïstiek en computertaalkunde aan de KU Leuven, en promoveerde aan diezelfde universiteit op een proefschrift in de algemene taalwetenschap. Zij is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Haar onderzoek richtte zich op vaktaal en gespecialiseerde communicatie in bedrijven en internationale instellingen. Sinds 2016 is ze directeur van het instituut voor de Nederlandse Taal te Leiden Dit instituut staat in voor het aanmaken, archiveren en onderhouden van corpora, lexica, woordenboeken en grammatica’s voor het Nederlands, en levert daarmee noodzakelijke bouwstenen voor de bestudering van de Nederlandse taal.

In 2022 ontving ze de Simon Stevinpenning voor haar werk in de terminologieleer en het versterken van de Nederlandse vaktaal.


[bron: auteur en uitgeverij Scriptum]

Nog meer van dezelfde auteur (klik op het beeld om uit te zoomen)

logo OVDP jul2024 3.jpg

© 2025 Prince-Academie, een initiatief van de Orde van den Prince. 

De Orde van den Prince

een Vlaams-Nederlands genootschap voor taal en cultuur.

Orde van den Prince
Gounodstraat 2a / bus 31
B-2018 Antwerpen
T: +32 (0)3 257 05 55
E-mail:
info@ovdp.net 

Privacybeleid

bottom of page